Hoe leer je een kind veters strikken?

Hoe leer je een kind veters strikken?

Het veterstrikdiploma, hoe zorg je ervoor dat je kind het veters strikken snel onder de knie krijgt?

Veters strikken lijkt zo makkelijk, maar voor je kindje is het een hele mijlpaal. Neem dan ook de tijd om dit rustig te leren en samen te oefenen. Met deze handige tips helpen we je alvast op weg!

Weet je nog hoe trots je was toen je je veterstrikdiploma had gehaald? Toen was je pas echt een grote meid of jongen! Zelf je veters strikken is ook echt weer een stap naar zelfstandigheid. Het lijkt zo simpel maar voor een kind is het een hele mijlpaal. Hoe leer je je kindje om zelf zijn veters te strikken? We geven je hier een paar handige tips!

Veters strikken en fijne motoriek

Voordat je gaat beginnen met de lessen ‘veters strikken’, is het goed om te kijken of je kind er al aan toe is. Kijk naar hoe de fijne motoriek is. Kan hij zelf bijvoorbeeld makkelijk kraaltjes rijgen, knippen, figuurtjes tekenen en zelf zijn tanden poetsen? Dan is de fijne motoriek goed genoeg ontwikkeld om te beginnen met het leren veters strikken. Vaak leren kinderen ook op school in groep 2 of 3 hoe ze de veters moeten strikken, maar het kan geen kwaad om er thuis ook aandacht aan te besteden. En onthoud dat ieder kind verschillend is. De ene is met 3 jaar al een strikexpert, terwijl de ander met 8 jaar nog moeite heeft. Neem de tijd, heb geduld en dan komt het uiteindelijk allemaal goed!

Tips om veters te leren strikken

Even wat praktische tips vóór je met je kindje aan de slag gaat. Ga oefenen met je eigen schoenen. Een kinderschoen kan nog net te klein zijn wanneer je voor het eerst je veters gaat strikken. Met twee gekleurde veters ziet je kind goed het verschil tussen de verschillende stappen. Zit tijdens het oefenen op de grond, zodat je kind het juiste perspectief heeft. En ga zelf achter hem zitten, anders doe je het strikken in spiegelbeeld voor. Nu ben je klaar om samen de veters te strikken. Rustig, stap voor stap en herhaal net zo vaak als nodig is. Verwacht niet dat ze het gelijk in één keer weten. Het is een kwestie van oefenen, oefenen en nog eens oefenen.

Zo strik je je veters

Veters strikken is bij ons zo’n automatisme dat je er niet meer bij stil staat hoe je dat nu eigenlijk doet. Je pakt in elke hand een veter, leg de veters over elkaar heen en haal één van de veters onder de andere door. Trek de veters nu goed aan. Daarna maak je een lus met de rechterveter, sla je de linkerveter om de rechter heen en trek je die onder de lus door. Pak beide lussen vast om nog een keer goed aan te trekken en je hebt een perfecte gestrikte schoen!

Veterstrik versje

Wat kan helpen om je kindje zijn veters te leren strikken, is om er een versje bij te vertellen als ezelsbruggetje. Dat versje kan bijvoorbeeld zo gaan:

Eerst de knoop:

Maak een kruis (net een tent), daar doorheen het losse end, en trek aan!

En dan de strik:

Maak een rondje (net een hoofdje), geef dat hoofd een warme das, stop de das in de jas, duw er nog een hoofdje bij en trek aan!

En, is het gelukt? Kan je kind helemaal zelf zijn veters strikken? Dan is het tijd voor de grote beloning: het veterstrikdiploma!

SUBHEADING

Blog posts